3 February 2014

PROJEK PENANAMAN SECARA FERTIGASI ...


dah lama tak balik kampung kan ... last month balik tgk baru tapak jeaaa yang dah tolak ... last week balik earrrrrrrkkkk tkejut skejap ehhh ... projek fertigasi tuu dah start ... my baba mmg petani kan .. dy mmg almost minat pertanian ni .. alhamdulillah besar-besar dah ank2 yang membesar dengan hasil pertanian my baba .. sbelum ni daaa mcm2 dy buat .. penternakan ikan keli sangkar,penanaman pokok buah naga,pokok pisang n bnyak lagi .. now dy sangat berminat ehh dengan penanaman cara fertigasi ni .. dy masih lagi belajar tips terbaik penjagaan pokok cili sebagai percubaan permulaan penanaman .. mula-mula dy berminat nak tanam rock melon tpi dy tak confidence and penanaman ni dy buat dengan bantuan Jabatan Pertanian kluang .. 


haaaa yang ni tapak penyemaian benih cili yang baru jeaa nak naik .. :)

yang ni pulak tempat melakukan kerja-kerja pengisian tanah atau sabut kelapa yang dah dihancurkan kedalam poliback ... :D



 yang ni pulak adlah tapak penanaman  .. sueha pn tataw ap tu fertigasi .. just feeling exited tgk baba buat .. earkkk sueha ad tolong okay .. tlh ukur kedudukan poliback tuu ... 


yang ni sumber air dy.. tapi mase ni belum pasang lagy machine dy .. 

.
.
.
.
.
.
dah siap kcaw baba buat kje .. tgk pokok jambu yang baba kate ad buah pulak .. nyum2.. hehehe...


 haaaa yang ni lhaa pokok2 dy.. ad 7 pokok kat rumah tuuu tapi mlz lahh nak pusing satu kebun.. penat.. hehhee... i oulsss mmg agk mlz skit.. hehehe ... korg tgk pokok dy ramping jeaa kan.. tapi buah dy bnyak okayy... 1 pokok bleyh berbuah lebih dri 100 biji tapi bnyak yang baba buang sbb taknk pokok patah sbb terlalu berat ... ^_^ .. jemput tengok hasil dy yeaaa... hehehheeh




buah jambu ni mmg tiptop... manis n rangup okay .. ioulsss ni mengade2 skit mentang-mentang apak ad pokok dy kalau jambu2 yang biasa jual kat kedai tuu iolsss ta bape suke sbb tak manis.. heheheh :)


# done crite masa dikampung selama 3 hari yang sangat singkat .. kte jumpe di next post ~_^

No comments:

Post a Comment